fbpx

Dansk CERN-fysiker vinder Terraforming Mars-konkurrence

Dansk CERN-fysiker vinder Terraforming Mars-konkurrence

Tidligere på året afviklede vi en Facebook-konkurrence, hvor man kunne vinde alle spillene i den stjernepopulære Terraforming Mars-spilserie. Skæbnen ville, at vinderen – Frederik Kofoed Marqversen – ikke bare var brætspilsnørd, men nørd helt ned til atomerne – han arbejder nemlig i atomforskningsorganisationen CERN i Schweiz! Vi har snakket med ham om alt fra partikelfysik til brætspil!

Fortæl os lidt om dig selv; du er i praktik hos LHC/CERN – hvad laver du der?

Pt. arbejder jeg på CERN (Schweiz/Frankrig) og er halvvejs gennem min kontrakt. Jeg har gennemført min bachelor i fysik på AU (Aarhus Universitet), så at være her, er rimelig meget et drømme-scenarie. Jeg er i en af de enheder, som specifikt arbejder på LHC’en (Large Hadron Collider), så desværre ikke et af eksperimenterne med de fede fysikresultater. Jeg er derimod med til at garantere at forsøgene får et en veldefineret og “pæn” partikelstrøm fra LHC’en.

Hvad er CERN og LHC?

CERN er det europæiske forskningsinstitut for partikelfysik, og er der hvor Higgs-partiklen (som folk muligvis har hørt lidt om) blev fundet, men også hvor meget af den moderne stråle- og partikelterapi brugt på hospitaler, bliver udviklet. For at undersøge de mindste bestanddele af stof (i fysikpartikler) kræver det, at vi kolliderer partikler mod hinanden med enorme hastigheder, så altså helt op mod lysets hastighed. Og LHC’en er netop den maskine som gør det muligt at få partikler op i en sådan fart.

Hvad er dit bedste brætspilsminde?

Der er noget ved brætspil, som computerspil bare ikke kan klare, så jeg er faktisk helt gået fra computerspil. For eksempel har jeg den her læsegruppe fra universitetet, hvor vi alle fire er ret glade for brætspil. Så vi har mødtes og spillet Terraforming Mars, Game of Thrones: The Board Game, Civilization, samt forskellige ’letvægtere’. For et specifikt minde har jeg faktisk mest af alt det her minde fra mine bedsteforældres sommerhus i Juelsminde, hvor vi spillede canasta. Jeg var ikke ret gammel, måske syv, og elskede hvert et minut af det. Det var et af mine første minder om at spille et “voksen-spil”.

Tror du det er realistisk at menneskeheden en dag terraformer Mars – og bliver det så som i spillet Terraforming Mars?

Med hensyn til at ’terraforme’ Mars, ja, så tror jeg på, at det nok skal lykkes, hvis ikke vi som race uddør inden – dog skal vi lige til Mars først. Det skal lige siges at jeg langt fra er astrofysiker, og altså ikke ligefrem er kvalificeret til at udtale mig professionelt om emnet. Men mon ikke at det lykkes, at sætte et menneske på Mars inden for vores levetid?

Spiller du brætspil om 10, 15 og 20 år?

Jeg spiller helt sikkert brætspil om 20 år. Det bliver først, når jeg engang er for gammel til at tage æskerne ned fra hylderne, at jeg stopper.

da_DKDanish