9 Årets Spil-vindere i Norden!
Indrømmet, vi er utroligt glade for brætspil her på Spilbræt. Derfor prøver vi også at vælge de allerbedste spil at udgive på dansk. Heldigvis er de forskellige, uafhængige Årets Spil-juryer rundt omkring i Norden enige med os: Hele NI vindere er det blevet til her i 2019, og det er vi selvfølgelig jublende lykkelige for.
Herunder er en samlet oversigt over de forskellige vindere og nominerede til priserne samt juryernes udtalelser. I takt med at brætspil bliver mere og mere udbredt, stiger kvaliteten også – så konkurrencen var hård i år, og vi vil gøre vores bedste for at vi også i 2020 kan finde de bedste brætspil på markedet og udgive dem på alle de nordiske sprog.
GULDBRIKKEN (DANMARK)
Copenhagen – Årets familiespil, vinder
Nyhavn er synonym med vand-idyl, smuk arkitektur og god øl, men i det dansk designede brætspil ‘Cøpenhagen’ er bydelen skuepladsen for en kamp om at bygge de mest harmoniske og højeste huse. I en lydefri kombination mellem klassikere som ’Tetris’, ’Ticket to Ride’ og ‘Patchwork’ bygger det ad nye veje med sublim finish, smukt design og et opfindsomt spildesign, der altid giver hele familien følelsen af “bare en tur til”. Et af de bedste dansk designede brætspil nogensinde.
Quacks of Quedlinburg – Årets voksenspil, vinder
Kvaksalverne flokkes om kunderne i den driftige by Quedlingburg, men hvem er den bedste i flokken? I dette originale voksen-spil dyster I om at brygge de bedste eliksirer og heksebryg, og gør gradvist jeres poser med ingredienser bedre og stærkere. Men hvor langt tør I gå for at brygge den bedste mikstur, fordi faren for eksplosion stiger for hvert eneste træk. ‘Quacks’ er et opfindsomt, aktivt, stærk tematisk og forfriskende foranderligt strategispil med imponerende store muligheder for genspilning.
Planet – Årets voksenspil, nomineret
Hvordan skal din planet se ud? Drømmen om at bygge din helt egen planet er magien bag ‘Planet’, fordi det flytter drømmen ud i virkeligheden. Alle starter med hver sin tomme planet-kerne, der gennem spillet via magnetiske brikker bliver fyldt op med skove, have, sletter og is-hav. Derfor giver ‘Planet’ noget, som ingen digitale spil kan: at gøre planet-byggeriet fysisk og følbart, når I former jeres egne planeter mellem hænderne. Resultatet er et uforglemmeligt, solidt og originalt twist på et strategispil, som også snildt kan spilles med ældre børn.
Clever – Årets voksenspil, nomineret
Nup de bedste elementer fra Yatzy og kombiner det med en form for strategisk bingo. Terningespillet ‘Ganz Schön Clever’ (kan frit oversættes til “Det er ret smart!”) handler ikke kun om held, men om at udnytte alle terningeslag bedst muligt – og blokerer mest muligt for modspillernes. I hver tur bruger spillerne et af de seks terningsslag til at kradse point ind på egne point-blokke, men kun ved at tænke taktisk kan pladen blive fyldt, og særlige kombinationer af slag udløser ekstra point. Et stærkt eksempel på et hit inden for den nyere spilgenre kaldet ‘Roll & Write’, hvor terningskast og nedskrivning er afgørende elementer.
Amul – Årets voksenspil, nomineret
Silke, krydderier, kameler, olie og ædelstene. Det fyger med værdierne som handlende i det mytiske arabiske rige i kortspillet ‘Amul’, når spillerne som rige købmænd dyster udi købmandskab, bluff og snarrådighed. Ved gradvist at handle med kort fra hånden og bordet skal I opbygge jeres købmands-riger, og undervejs holde skarpt øje med modspillerne, der hurtigt kan score let profit på dine varer. Solide spilmekanikker og suveræn balance mellem kortene skaber et moderne ressource-spil, som kun bliver bedre for hver eneste gennemspilning.
Chronicles of Crime – Juryens specialpris, vinder
Hvem er morderen? Hvordan skete det, og ikke mindst hvorfor? Hvis du sluger krimigåder på skærm og skrift råt, så er brætspillet ‘Chronicles of Crime’ himmelsendt. Her skal I sammen som detektiv-hold knække mordgåder med hjælp af særlige kort og en imponernede velfungerende app. Ved at scanne QR-koder på kort skal I afhøre og indsamle information om sagernes persongalleri, deres alibier, adfærd og færden. Det hele føles som at være en del af Rejseholdet, og der kan tilmed tilkøbes nye mordmysterier via appen, så på den måde har udviklerne skabt en perfekt ramme for interaktive mordgåder. ‘Chronicles of Crime’ er en original kombination mellem et brætspil, en mordroman og et digitalt adventure-spil.
Illusion – Årets selskabsspil, nomineret
Selvom vi stoler skråsikkert på vores øjne, så kan synet spille os mange pus. Det udstiller det originale kortspil ‘Illusion’ med alt ønskelig underholdningsværdi, fordi målet i din tur er at vurderer mængden af farver på alle kortene på bordet. Ved de første par kort er rækkefølgen nem, men det bliver pludselig en visuel forhindringsbane, når et nyt kort skal vurderes og places korrekt mellem de andre farvekort på bordet. Du kan dog altid skrige “FEJL!”, hvis du tror, at rækkefølgen af kort er forkert – og dermed score point til dig selv, hvis det er korrekt. ‘Illusion’ kan spilles på under et kvarter, og er som spiloplevelse altid overraskende, underholdende, udfordrende og original.
ÅRETS SPIL LEGEBRANCHEN (DANMARK)
The Mind – Årets familiespil, vinder
Årets mest simple spil er af den slags, der vil blive talt om, længe efter sidste kort er lagt. Alle spillere samarbejder om at få lagt tal-kort fra hånden ned på bordet i den rigtige rækkefølge, men da der ikke må tales undervejs, handler alt om øjenkontakt, kropssprog og synkronisering af fornemmelsen af tid med hinanden.
Copenhagen – Årets familiespil, nomineret
GULDTÄRNINGEN (SVERIGE)
Planet – Årets familiespil, vinder
Hur kombinerar man miljötänkande, djurens möjlighet att överleva på planeten med ett sinnrikt vackert spel där man bygger upp sin alldeles egna habitat där djuren och för all del också vi människor har en chans att överleva. En till synes omöjlig uppgift, men här har speluppfinnarna hittat ett annorlunda och mycket spännande sätt att bygga just den planeten. Vackert och fascinerande att se spelarnas olika planeter växa och spännande att se vem som lyckas bäst med att skapa en Moder Jord med goda framtidsutsikter.
Copenhagen – Årest familiespil, nomineret
ÅRETS SPILL (NORGE)
Magic Maze – Årets familiespil, vinder
Et mer absurd tema er det en stund siden siste vi spilte; mytiske eventyrhelter skal ut å robbe et kjøpesenter for å få tak i magiske gjenstander. Herlig! Hvem kan ikke seg for seg en dverg alá Ringenes Herre løpende rundt på ditt lokale kjøpesenter for å stjele en magisk øks… Bak temaet er spillet bygget rundt en hurtigversjon av en “dungeon crawler”, hvor spillerne må flytte de fire stakkars heltene rundt i kjøpesenteret på jakt etter sine magiske gjenstander og ikke minst komme seg ut etter at alle gjenstandene er stjålet og alarmen har gått!
Magic Maze oppleves som friskt og nyskapende, og på tross av at man ikke kan snakke sammen er det jammen mye lyd rundt bordet – og noe av grunnen til dette er “utålmodighetshammeren” en kan banke med foran spilleren en ønsker skal gjøre et spesifikt trekk. Vi har hatt mye moro når vi har spilt, og det er fascinerende hvor kaotisk det virker i begynnelsen, men hvor elegant det går etter hvert som man får inn vanen og klarer å holde et våkent øye med alle de andres flytt av heltene og forstår hvor de vil hen. Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor dette ble nominert til verdens gjeveste brettspillpris, og om du enda ikke har vært borti det, bør du så absolutt finne en mulighet til å prøve det! Det er virkelig artig!
Planet – Årets familiespil, nomineret
I dette visuelt flotte spillet, skal hver spiller skape sin egen klode med sitt eget habitat for å tiltrekke seg dyreliv, og på den måten vinne kort som igjen sikrer seier.
Dette er et spill mange vil ha glede av både fordi det ser interessant ut, men vel så viktig fordi det faktisk er et godt spill. Og da kanskje spesielt for de som har litt interesse av “hjernevridere”. Bør prøves!
VOUDEN PELI (FINLAND)
Terraforming Mars – Årets strategispil, vinder
Who Did It – Årest børnespil, vinder