fbpx

Bedre end Yatzy: 5 fine roll&write-spil

Bedre end Yatzy: 5 fine roll&write-spil

Vi kender det alle sammen. Vi er på ferie, det er aften, og familien vil hygge omkring bordet med et lille spil. Far rejser sig, med dertilhørende gammelmandsgrønt, henter familiens arve-Yatzy, puster støvet af det, men i det, han gør det, viser det sig, at terningerne er rustne, raflebægret muggent, og blyanterne deprimerede. Arket er helt væk; det er også støv. Så gammelt er det. Hvad gør man så?

Svaret på det spørgsmål finder du her! Disse fem fine ‘roll&write’-spil er alle glimrende alternativer til det ellers gode, men gamle, Yatzy.

Copenhagen Roll&Write

Copenhagen Roll&Write er brætspillenes svar på Pepsi Max (klart den bedste cola, forresten). Denne ‘light’ udgave indeholder langt færre kalorier end dets storebror, Årets Familiespil 2019, Copenhagen, men smagen er den samme – man skal bygge sin helt egen Nyhavns-hus. Her har man bare blyanter i stedet for tetrisbrikker.

Hvorfor er det bedre end Yatzy? Det dejlige, danske tema skal man ikke undervurdere – det fordrer i sande en lækker spiloplevelse, man kan tage med sig overalt.

Welcome To…

I familiespillet Welcome To… er det, som i ovenstående, ikke bare ét hus, man skal bygge – det er faktisk et helt forstadskvarter! Spillerne er amerikanske arkitekter i 1950’erne, og dyster om at bygge det bedste kvarter, komplet med have, hus og hæk – men hvad, der lige er bedst, er ikke altid nemt at granske.

På boardgamegeek.com er spillet på en 12. plads over bedste familiespil – nogensinde!

Hvorfor er det bedre end Yatzy? Igen er temaet ganske glimrende – og de valg, man skal tage, gør spillet både lettilgængeligt og overraskende komplekst.

Second Chance

Second Chance er lige så simpelt som det er sjovt, og man kan være lige så mange spillere, som man har lyst. Her er fokusset ikke på den dybe strategi men nærmere på hyggen. Træk to kort med Tetris-former. Tegn 1 af dem på dit ark. Sørg for at få færrest mulige tomme felter. Så simpelt kan det gøres.

Hvorfor er det bedre end Yatzy? Alle kan være med til Second Chance, for det er så simpelt som noget kan blive – og så er det altså nogle gange lidt sjovere at tegne end at skulle tænke sig om for meget.

Clever

I Clever skal man, i modsætning til Second Chance, virkeligt tænke sig om. Det minder desuden langt mere om Yatzy end førnævnte spil. Her skal man dog gøre sig langt flere overvejelser end i dets terninge-forfader. Skal jeg gå efter de gule, røde eller blå terninger? Skal jeg komme langt med bare én terning? Skal jeg være point-grisk, eller forhindre modstanderne i selv få mange point? Så. Mange. Valg.

Hvorfor er det bedre end Yatzy? Hvis man virkeligt vil dykke ned i matematikken, og lave en cost-benefit-analyse af de forskellige strategier, er Clever virkeligt spillet for dig!

Qwixx

Qwixx er et prisvindende terningespil for hele familien. Alle spillere er involverede hele tiden, så der er ingen kedelig ventetid!

I Qwixx har alle spillere et pointark med tallene 2-12 i en rød og en gul række og tallene 12-2 i en grøn og en blå række. Det gælder om at få sat så mange krydser som muligt – men du kan kun krydse et tal af, hvis det er til højre for de andre krydser, du har sat i rækken denne runde.

Hvorfor er det bedre end Yatzy? I Qwixx, som i Clever, har du igen mange små valg, du skal foretage dig. Men det er samtidigt let og enkelt at spille.

da_DKDanish