fbpx

Ned i dybet med Captain Sonar og Sonar Family

Ned i dybet med Captain Sonar og Sonar Family

Har du altid drømt om at være fanget i en klaustrofobisk metaldåse dybt under havets overflade a la Das Boot? Så er der gode nyheder til dig!

Captain Sonar og Sonar Family udkommer nemlig på dansk, og vi kan slet ikke få armene ned over, hvor meget vi glæder os til at sænke ubåde i øst og vest!

Lydimpulserne fra ubådens sonar forsvinder ud i det åbne hav. Radiooperatøren venter. Der er stadig intet tegn på fremmede objekter. Eller… hvad er det? Er det et skibsvrag … eller kunne det være modstanderens ubåd?

Spilproducenten Matagot har taget klassikeren Sænke Slagskibe og givet det en ordentlig overhaling i de to sublime ubådsspil Captain Sonar og Sonar Family. Ligesom i Sænke Slagskibe gælder det om at sænke modstanderens fartøj – men her stopper sammenligningen også. For Sonar-spillene er så meget mere end bare held og tilfældige gæt.

Captain Sonar og Sonar Family er egentlig to forskellige versioner af det samme spil: Forskellen er, at Captain Sonar henvender sig til det voksne publikum og giver mulighed for op til 8 spillere (fire på hvert hold), mens Sonar Family er mere børnevenligt og kan spilles af 2 til 4 spillere.

Målet er dog det samme i begge spil: Sænk modstanderens ubåd (og undgå selv at blive ramt af en torpedo).

Captain Sonar

Flagskibet Captain Sonar er det oplagte valg, hvis man ofte mødes en større gruppe mennesker (mellem 6 til 8) for at spille brætspil – for det er virkelig her, at spillet shiner. Man spiller i to hold med tre eller fire spillere på hvert hold, og hver spiller har en unik rolle: Kaptajn, Førstestyrmand, Ingeniør og Radiooperatør.

Mellem de to hold placeres to skærme, som sikrer, at ingen har mulighed for at smugkigge på modstanderens kort, og foran hvert holdmedlem placeres et ark, som passer til vedkommendes rolle (kort over øhavet, oversigt over ubådens våbensystemer og illustrationer af ubådens skader).

Herfra gælder det så for hvert hold om at sejle rundt i øhavet, lokalisere det andet holds ubåd og sænke det. Hvordan Søren gør man så det, tænker du nok? Det er såre simpelt: Hver gang Kaptajnen sejler båden et felt, erklærer han eller hun retningen (Syd, Øst, Vest og Nord) til sit hold – hvilket det andet holds radiooperatør opsnapper og noterer på sit kort.

På et tidspunkt i løbet af spillet vil Radiooperatøren have fået en rimelig god idé om hvor, modstandernes ubåd er, mens Førstestyrmanden vil have klargjort ubådens våbensystemer, og så kan modstanderne kun bede til, at det bliver en forbier!

Som man nok kan forestille sig, bliver Captain Sonar hurtigt meget kaotisk med folk der råber ordrer og retninger frem og tilbage, og det er lige præcis det kaotiske element, der gør spillet så ekstremt underholdende!

Sonar Family

Sonar Family er (surprise!) familieudgaven af grundspillet, og det adskiller sig fra Captain Sonar ved at være mere tilgængeligt for mindre grupper (der er kun to roller i stedet for fire) og lettere at spille, fordi reglerne er skåret ind til benet. Samtidig er sværhedsgraden for kortene også sat ned.

Family-versionen er derfor helt oplagt for familier og mindre vennegrupper, som sjældent samles mere end fire.

da_DKDanish