fbpx

Årets Spil i Norden: Hvilke spil vandt i 2020?

Årets Spil i Norden: Hvilke spil vandt i 2020?

Hvert eneste år uddeles der priser for årets bedste spil i de nordiske lande; Danmark har Guldbrikken, Nordmændene har Brettspillguiden, i Sverige vinder man Guldtärningen, og i Finland får man æren af at have vundet Vuoden Peli.

Priserne har regnet ned over os i denne awardsæson, og hele 6 af vores brætspil er blevet kåret til Årets Spil – læs videre for at se vinderne og de nominerede!

Årets Børnespil

Myretuen

Myretuen, der i år kan fejre sit 30-års jubilæum, er blevet kåret af Bog & Idé som Årets Børnespil 2020. Det er pudsigt nok også præcis 30 år siden, at Myretuen sidst vandt Årets Spil tilbage i 1990. Det må om noget et bevis på spillets høje underholdningsværdi for både børn og voksne! Og det et netop dét, der gør, at det magnetiske myre-spil kan vinde her 30 år efter, at det første gang blev udgivet – det formår stadig at samle hele familien om et spil.

“Der er bare ikke noget sjovere og bedre end at genopleve gode og sjove spille-minder fra ens barndom.”- Legebyen.dk.

Nominerede i kategorien

Kitty Cat (Guldbrikken)
Kitty Cat, der blev nomineret af Guldbrikken, er et super hyggeligt og lærerigt huske-spil for børn helt ned til 4-års alderen. Spillerne skal hjælpe killingerne med at lege, uden at kattemor opdager det – for så er det på hovedet i seng!

Squirrels Go Nuts (Årets Spil)
Squirrels Go Nuts er et klassisk Smart Games-spil, som er blevet sat i verden for at udfordre dit barns evner for problemløsning på en sjov og underholdende måde. Det glidende puslespil er så vellykket, at det blev nomineret til Årets Børnespil af Årets Spil.

Årets Familiespil

Quest for El Dorado

Quest for El Dorado vandt prisen for Årets Familjespel 2020 i Sverige (og scorede også en nominering hos Guldbrikken), og det er om noget fortjent! I det hæsblæsende racer-spil Quest for El Dorado gælder det nemlig om at finde vej gennem den sydamerikanske jungle og komme først hen til den forsvundne by El Dorado. For at vinde skal man sammensætte det helt rigtige team af opdagelsesrejsende; og det er netop denne blanding af deckbuilding og racing, der gør Quest for El Dorado til ét af de bedst anmeldte familiespil nogensinde.

“I får tætte afslutninger og spændende spurter i næsten hvert spil, så underholdningsværdien er stor.”- Legebyen.dk.

Second Chance

Second Chance har vundet prisen som Vuoden Perhepeli, der slet og ret betyder årets familiespil på finsk, og vi kan sagtens forstå, at finnerne er oppe at køre over det lille hyggelige spil! Second Chance spil kombinerer elementer fra Tetris og Yatzy, og det er netop denne fusion, der gør spillet både utrolig underholdende og ligetil at spille.

“Et genialt spil i alt déts simplicitet” – Suomen Leluyhdistys (Den Finske Legetøjs Association).

Nominerede i kategorien

Monster! Monster! (Guldbrikken)
Monster! Monster! scorede en nominering hos Guldbrikken, og det danskdesignede kortspil er virkelig en lille perle. I Monster! Monster! er spillerne monstre, som kæmper om hvem, der får lov til at æde de menneskelige ofrer. Monster! Monster! er et skægt spil med et fedt twist på den klassiske monsterfortælling.

Den Forbudte Ø (Guldbrikken)
Ligesom Monster! Monster! fik samarbejdsspillet Den Forbudte Ø også en flot nominering af Guldbrikken. I Den Forbudte Ø skal spillerne samarbejde om at finde fire sagnomspundne artefakter på øen, inden den synker i havet. Øen synker langsomt, men sikkert, og når spillerne ikke væk i tide, er der dømt GAME OVER.

Årets Voksenspil

The Crew

Det interplanetariske samarbejdsspil The Crew vandt prisen som Årets Voksenspil hos Guldbrikken, og der er god grund til, at det tematisk stærke kortspil har modtaget både stjerner og (rum)roser. I ægte astronautstil er The Crew bygget op om samarbejde og teamspirit, og det er lige præcis, hvad der kræves, for at spillerne kan gennemføre de 50 rummissioner.

“Et skoleeksempel på, hvordan enkle regler kan skabe et komplekst og evigt udfordrende strategispil” – Politiken.

Terraforming Mars

Det er ingen overraskelse, at Terraforming Mars vandt prisen som Årets Vuxenspel i Sverige. Det ultrarealistiske strategispil rammer nemlig den perfekte balance mellem historie, spilmekanik og strategi, når spillerne påtager sig rollerne som globale firmaer, der dyster om hvem, der først kan gøre den røde planet beboelig for menneskeracen.

“Ambitiøst og veludført ned til mindste detalje. [Det] er udfordrende og fascinerende, når du først er bekendt med spilmekanismerne.” – Årets Spel.

Nominerede i kategorien

Power Grid Recharged (Guldbrikken)
Power Grid Recharged modtog en nominering fra Guldbrikken, og selvom at et spil med overskriften “Byg det største el-forsyningsnetværk” måske ikke umiddelbart lyder som det allermest spændende, så skylder man virkelig sig selv at lytte til det gamle ordsprog: Sku ikke spillet på boksen. Power Grid Recharged er nemlig et intenst og dilemmafyldt strategispil, som byder på mange timers underholdning.

The Balance: Gravity Chess (Årets Spil)
The Balance: Gravity Chess er skak med en ekstra dimension. For her handler det ikke kun om være sin modstander taktisk overlegen, men også om at være opmærksom på tyngdekraften. Skakspillet med et twist fik en flot nominering af Årets Spil.

Årets Strategispil

It’s a Wonderful World

Finnerne elsker Sci-fi spillet It’s A Wonderful World, og man forstår godt deres entusiasme, når man spiller det første gang. I dette korttrækningsspil er det alle mod alle, når spillerne forsøger at udvide og udvikle deres ekspanderende emperier.

“Et underholdende civilisationsspil med gennemførte komponenter” – Suomen Leluyhdistys (Den Finske Legetøjs Association)

Nominerede i kategorien

Welcome To (Vuoden Peli)
I Welcome To er spillerne amerikanske arkitekter i 1950erne, der skal planlægge og bygge forstadskvarterer. Dette gøres med pen og papir, og den spiller, der skaber den ultimative americana forstad, vinder hele molevitten. Spillet blev nomineret af finske Vuoden Peli.

Juryens Specialpris (NO/SE)

50 Clues

50 Clues, en danskdesignet escaperoom-turned-brætspils-trilogi, vandt Juryens Specialpris i Danmark for sit ekstremt høje niveau og medrivende fortælling. I 50 Clues styrer spillerne den indlagte hovedperson Maria, der vikles ind i et net af okkulte mysterier og gåder i jagten på sin fortabte søn.

“Husk jeres bedste nerver, hjerneceller og samarbejdsevner, hvis I vil løse krimigåden om kong Leopold og Maria.” – Politiken.

Årets Selskabsspil

Nominerede i kategorien

Kluster (Guldbrikken)
Det fikse lille magnetspil Kluster blev nomineret af Guldbrikken, og vi forstår det godt, for det har også alle elementerne til et godt selskabsspil; reglerne er nærmest latterligt enkle, det er super transportabelt og vigtigst af alt – det er virkelig sjovt.

Taco Cat Cheese Goat Pizza (Vuoden Peli)
I Taco Cat Cheese Goat Pizza, der blev nomineret af finske Vuoden Peli, bliver spillernes reaktionsevner virkelig sat på prøve. Gameplayet er enkelt; man skiftes til at sige et af ordene i spillets titel, mens man spiller et kort fra bunken. Men er der match mellem ord og kort, så skal man være lynende hurtig og smække hånden på bunken (medmindre man spiller for at tabe, selvfølgelig).

Team3 (Vuoden Peli)
Selskabsspillet Team3 er bygget op om sagnet med de tre vise aber, hvor én ikke kan se, én ikke kan høre og én ikke kan tale. Og det er præcis, hvad Team3 går ud på; tre spillere samarbejder om at bygge forskellige figurer, mens én mangler synets kraft, én af ude af stand til at høre og den sidste ikke må tale.

da_DKDanish